Nechte se okouzlit králem a královnou vín: Poznejte pestrou chuť i historii italského Barola a Barbaresca

Poznejte pestrou chuť i historii italského Barola a BarbarescaVěděli jste, že Barolo, „král vín a víno králů“ i Barbaresco, označované za královnu Piemontu, patří mezi nejslavnější a nejprestižnější italská vína a vyrábí se výhradně z hroznů Nebbiolo? Tento odrůdový název pochází z latinského slova „nubilus“, což znamená „mlhavý“. Italsky je to pak „nebbia“, tedy „mlha“, protože hrozny dozrávají velmi pozdě a vinice jsou často obklopeny mlhou. 

Pokud právě dnes toužíte okusit královský nápoj nebo vybíráte luxusní dárek, na Barolu a Barbarescu si pochutná každý gurmet. Tato italská vína vás zaujmou svou historií i ovocnými vůněmi. Prozkoumejte, co všechno se skrývá za těmito italskými skvosty.

Barolo, král vín a víno králů

Barolo, víno tak vynikající, že si vysloužilo titul „král vín a víno králů“, skrývá dlouhou a bohatou historii. Ta sahá až do 19. století, kdy jej začali vyrábět hrabě Camillo Benso z Cavoura, první ministerský předseda Itálie a jeho přítelkyně Giulia Colbert Falletti, poslední markýza Barola. Toto plné a harmonické víno okouzlilo královskou savojskou rodinu a stalo se jejím velvyslancem na všech evropských dvorech.

Barolo DOCG se vyrábí v jedenácti obcích na kopcích oblasti Langhe, které jsou pokryty vinicemi a korunované středověkými hrady. Abyste si mohli vychutnat tento nápoj, musí Barolo stárnout alespoň tři roky, z nichž jeden a půl musí být v dubových sudech. Pokud se stárnutí prodlouží na pět let, získá víno titul „Riserva“.

Barolo vás zaujme svou plnou a intenzivní granátovou barvou a s ovocnými a kořeněnými vůněmi. Oslní vás tóny červených plodů, třešňového sirupu nebo džemu, růže, fialek, skořice, pepře, muškátu, vanilky a někdy i lékořice, kakaa, tabáku či kůže. Také vás jistě ohromí svou komplexností, strukturou a elegancí. Vyzkoušejte Barolo DOCG z Piemontu nebo se nechte okouzlit kazetou dvou vín Barolo DOCG 2018 a Barbaresco DOCG 2019 pro náročné.

Italská královna Barbaresco

Poznejte pestrou chuť i historii italského Barola a Barbaresca

Barbaresco, „královna Piemontu”, vás uchvátí ovocnou vůní připomínající maliny a džem z červeného ovoce, pelargonií a květinovou vůní fialek, ale také zeleného pepře, skořice, muškátového oříšku, sena, dřeva, pražených lískových oříšků, vanilky a dokonce i anýzu. Toto červené víno známé svou intenzivní a zářivou barvou, která přechází od rubínové po granátovou, ideálně doplní váš zážitek s červeným masem, divočinou, sýry a lanýži.

Oblast produkce vína Barbaresco DOCG zahrnuje celé území vesnic Barbaresco, Treiso a Neive a část území obce Alba. Barbaresco musí zrát alespoň dva roky v dubu a po čtyřech letech také získá označení „Riserva“. Nejlepší avšak je, když zraje 5 až 10 let či déle.

Víno s historií a osobností

Stejně jako Barolo, se Barbaresco pyšní svou dlouhou a zajímavou historií, která je spojena s legendami a mýty. Někteří tvrdí, že Galové původně dorazili do Itálie právě proto, že je přitahovalo vynikající víno nazývané „Barbaritium“. Jiní tvrdí, že Barbaresco dostalo své jméno od barbarů, kteří způsobili pád římské říše. Pravděpodobně existoval za římských časů zalesněný vrch, na kterém nyní stojí vesnice Barbaresco. Ligurské kmeny tyto lesy používali jako úkryt před smrtelnou římskou jízdou. Římané tuto oblast nazývali „barbarica silva“ neboli „divoké lesy“, protože se nacházela na samém okraji jejich území a byla riziková kvůli přítomnosti barbarů.

První, kdo vymezil vlastnosti tohoto vína, byl profesor Domizio Cavazza, první ředitel Enologické školy v Albě. Bylo to ve stejném období – kolem druhé poloviny 19. století – kdy se hrabě Cavour, markýz Falletti a savojská královská rodina zajímali o Barolo, další velké červené víno vyrobené z hroznů Nebbiolo. Cavazza založil spolek vinařů z Barbaresca, kteří se zavázali dodržovat přísná pravidla pro výrobu a zrání vína. Díky jeho úsilí se Barbaresco stalo symbolem italského vinařství a získalo mezinárodní uznání.

Další piemontské skvosty

Poznejte pestrou chuť i historii italského Barola a BarbarescaKromě slavného královského páru Barolo a Barbaresco ukrývá Piemont, druhý největší vinařský region země zaslíbené vínu, i další zajímavé poklady. Mezi ně nevyhnutelně patří Nebbiolo d’Alba, Barbera d’Alba, Langhe Dolcetto i Roero Arneis

Nebbiolo d’Alba

Méně sledovaný skvost, vyznačující se podobnými charakteristikami jako náš vznešený pár, Nebbiolo d’Alba DOC, si získal v srdcích znalců své pevné místo. 

Tento poklad z piemontských svahů oblasti Roero má rubínově červenou barvu, která se postupně mění na granátovou. Po čichu rozpoznáte tóny červeného ovoce, jako jsou maliny a lesní jahody, nádech koření, jako je skořice a vanilka. Chuť je suchá a dobře strukturovaná, elegantní a harmonická. Tohle víno dokáže potěšit i náročnější milovníky červených vín.

Barbera d’Alba

Barbera je víno s duší piemontského vinaře, hrdého na svou tradici, neústupného ve své vášni, odolného ve svých nárocích, tichého ve svých slovech a laskavého ve svých gestech. Barbera, zářící po rubínu, je odrůda s dlouhou historií, jejíž kořeny sahají až do dob před tisíciletím. Ovocné aroma se mísí s kořeněnou vůní, která připomíná skořici, vanilku a zelený pepř. Barbera potěší každého, kdo má rád červená vína. Vyzkoušejte Barberu d’Alba Superiore.

Langhe Dolcetto

Langhe Dolcetto je červené víno,  které vypráví příběh své země, svého lidu a své kultury a které se rodí z odrůdy Dolcetto, která roste na kopcích a svazích oblasti Langhe v severozápadní Itálii. Tato odrůda klame svým jménem, protože víno není sladké. Jméno Dolcetto je odvozeno z piemontského slova „duset”, což znamená „kopeček”, protože právě na kopcích zraje nejlépe. Langhe Dolcetto má rubínovou barvu, jeho vůně je svěží a ovocná, připomíná ostružiny, třešně, jahody a marmeládu.

Roero Arneis, extrovertní bílé víno 

Poznejte pestrou chuť i historii italského Barola a Barbaresca

Častokrát zvažujeme, zda si pochutnat na červeném či bílém vínu. Jistě vás proto potěší, že oblast Piemontu mezi sebou skrývá i zástupce bílého vína. Pokud tedy hledáte kvalitní bílé italské víno pro degustační večery, slavnostní večeře či pro potěšení, nemusíte hledat dál.

Slavným bílým vínem z Piemontu je Roero Arneis DOCG, které se vyrábí ve vinařské oblasti Roero. Jméno Arneis v lidové kultuře značí osobu extrovertní, s rebelskými sklony, originální a přece sympatickou. Víno má slámově žlutou barvu se zelenkavými odlesky. Vůně je plná, intenzivní, komplexní a delikátní, květinová a ovocná, ve které se mísí janovec, heřmánek, hrušky, meruňky, citrusové plody či mandle. Tohle víno s plnou, ovocnou a svěží chutí si dopřejte s lehkými pokrmy, jako jsou ryby, mořské plody, sýry a saláty. Okuste tento bílý skvost

 

 

Vybrat si krále nebo královnu?

Barolo a Barbaresco, nesmírně fascinující vznešená italská vína, mají co nabídnout každému gurmetovi. Barolo, král vín a víno králů," vás s každou skleničkou osloví svou komplexností, elegancí i strukturou. Zatímco Barbaresco, označované za královnu Piemontu," vám přinese nezapomenutelnou kombinaci ovocných tónů, květinových vůní a kořeněných akcentů. Neváhejte ochutnat obě tato výjimečná vína, která představují vrchol italského vinařství. Jejich historie, osobnost a jedinečný charakter vás jistě nadchnou a zanechají nezapomenutelný dojem.

Nechte se pohltit pestrostí Barola a Barbaresca, skutečným králem a královnou stolu. Užijte si degustační set s tímto královským párem nebo si vychutnejte degustační kolekci vín z Piemontu.