Prosecco a Franciacorta: Poznejte chuť dvou nejznámějších italských šumivých vín

Degustační set šumivých vín pro radostZnáte rozdíl mezi extra brut, brut či demi-sec? Nebo patříte mezi zkušené gurmety, ale právě dnes váháte, který druh italského šumivého vína si vybrat? Přečtěte si tento článek a dozvíte se, po kterém ze dvou zástupců nejznámějších italských šumivých vín sáhnout. 

Různé typy šumivých vín nedokáže rozlišit mnoho lidí. Týká se to těch, kteří italská šumivá vína milují, ale nejsou obeznámeni s terminologií a chuťovými odstíny. Pro někoho, kdo je gurmetem, může být složité rozhodnout se mezi mnoha italskými šumivými víny na trhu pro širokou škálu sladkostI.

Co ale potřebujete znát, jsou dva nejznámější druhy italských šumivých vín: Prosecco a Franciacorta. Tato vína ze země bohaté a rozmanité vinařské tradice patří mezi ideální nápoje na oslavy, vhodné přísady do aperitivů nebo oblíbený drink jen tak pro radost. 

Prosecco: Společník pro každou příležitost

Vinařská oblast ProseccoProsecco je populární italské šumivé víno, které se vyrábí z hroznů odrůdy Glera v severovýchodní Itálii. Tento nápoj má dlouhou historii, která sahá až do 18. století, kdy byl poprvé zmíněn v dokumentech z oblasti Terstu. Prosecco se pyšní chráněnými známkami kvality: Prosecco DOC a Prosecco Superiore DOCG

Tento druh vína se vyznačuje zářivou slámově žlutou barvou s jemnými bublinkami a jemným aroma se svěžími tóny vistárie, jablek a citrónů. Vyrábí se metodou Charmat, kdy druhotná fermentace, při které vznikají zázračné bublinky, probíhá ve velkých nerezových tancích po dobu minimálně 30 dnů. Z hlediska zbytkového cukru pak může být:

  • Brut Nature (0 – 3 g/l), 
  • Extra Brut (3 – 6 g/l), 
  • Brut (6 – 12 gl)/, 
  • Extradry (12 – 17 g/l), 
  • Dry (17 – 32 g/l) 
  • nebo Demi-sec (32 – 50 g/l).

Prosecco se hodí k různým příležitostem a chvílím. Může se pít samotné jako aperitiv nebo doprovodit jídla jako mořské plody, sýry, těstoviny nebo dezerty. Je také ideální pro míchané nápoje jako například Bellini nebo Spritz. Rozhodně se jedná o víno, které potěší každého milovníka šumivých vín. 

Typy šumivých vín Prosecco

šumivá vína ProseccoProsecco DOC se vyrábí v devíti provinciích Veneta a Friuli Venezia Giulia a má tři varianty: Prosecco frizzante (jemně perlivé), Prosecco spumante (šumivé) a tranquillo (tiché). 

Na druhou stranu Prosecco Superiore DOCG je Prosecco vyráběné výhradně v oblasti Conegliano Valdobbiadene, která je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Je to šumivé víno s vysokou kvalitou a elegancí, které zaujme tóny ovocnými a květinovými. Nejprestižnější typy Prosecca Superiore DOCG jsou Cartizze a Rive

Prosecco Superiore DOCG Cartizze se vyrábí z hroznů pěstovaných na malém kopci stejného jména. Naopak Prosecco Superiore DOCG Rive je ročníkové Prosecco Superiore, které pochází z jedné ze 43 vybraných vinic v oblasti Conegliano Valdobbiadene. Tyto vinice jsou charakterizovány strmými svahy a specifickým a příznivým mikroklimatem. Hrozny pro výrobu tohoto luxusního Prosecca se sbírají výhradně ručně, víno musí být vyrobeno z hroznů sklizených v jednom roce a ročník sklizně musí být uveden na etiketě. Jedná se vždy o ročníkové víno, tzn. Millesimato. Šumivá vína Prosecco Superiore Rive se vyznačují vysokou kvalitou a vyjadřují rozmanitost terroiru a tradice této oblasti. 

Franciacorta, italské šampaňské

Šumivá vína FranciacortaSkutečně milujete šumivá vína? Pak byste měli znát Franciacortu, nejlepší italské šumivé vínoFranciacorta je víno s bohatou historií, vynikající kvalitou a rozmanitou chutí. Vyrábí se z hroznů odrůd Chardonnay, Pinot Nero, Pinot Bianco a Erbamat v oblasti Franciacorta, která se rozkládá na úpatí Alp v Lombardii. Franciacorta má dlouhou historii, která sahá až do středověku, kdy byla tato oblast známá pro svou plodnost a bohatství.

Právem patří Franciacortě nejvyšší označení kvality DOCG. Aby jej získalo, musí splňovat ta nejpřísnější pravidla a kritéria, která zaručují jeho kvalitu, původ a tradiční metody výroby. Proto se Franciacorta vyrábí klasickou šampaňskou metodou (méthode champenoise), která spočívá v druhotném kvašení ve stejné lahvi, ve které se pak víno prodává. Tento proces trvá minimálně 18 měsíců a u vín Franciacorta Riserva pak minimálně 60 měsíců. Více o výrobě Franciacorta se dozvíte v našem článku Franciacorta DOCG, šumivý luxus z Itálie.

Franciacorta je víno s elegantní a harmonickou chutí, která vyjadřuje osobnost každého typu. Je to víno nejen pro sváteční chvíle a speciální příležitosti, ale také jen tak pro radost. Můžete si ho dát samotné jako aperitiv, nebo ho doprovodit jídly jako ryby, maso, sýry nebo dezerty.

Typy šumivých vín Franciacorta

Luxusní šumivá vína Franciacorta DOCG z vinařství Contadi CastaldiFranciacorta se dělí dle obsahu cukru na: 

  • Natura (Non - dosato), 
  • Extra Brut, 
  • Brut, 
  • Extra Dry, 
  • Sec, 
  • Demi-Sec. 

Dále si můžete vybrat šumivé víno Franciacorta na základě konkrétního zpracování:

Jak vybrat to nejlepší italské šumivé víno

Degustační set TOP italských šumivých vínPokud chcete vybrat to nejlepší italské šumivé víno, musíte si vyzkoušet Prosecco i Franciacortu, ale můžete vyzkoušet i další italská šumivá vína, která se vyrábí ve všech vinařských regionech po celé Itálii. Každé italské šumivé víno má svůj charakter, kvalitu a styl. Ať dáváte přednost tradičně vyráběným šumivým vínům šampaňskou metodou z Franciacorty nebo jste si oblíbili chuť Prosecca vyráběného metodou Charmat ve velkých uzavřených nádobách, italská šumivá vína vás nezklamou a budou výborným společníkem pro obyčejné dny i slavnostní chvíle.

Dopřejte si rozmanité chutě díky degustačním setům

Chcete pomoci s výběrem? Připravili jsme pro Vás 3 degustační sety po 3 vínech, které vás provedou světem italských šumivých vín: Pro milovníky vín Prosecco jsme připravili Degustační set šumivých vín Prosecco, ve kterém si vychutnáte různé typy a styly tohoto oblíbeného vína. Pro milovníky luxusu jsme nachystali Degustační set TOP italských šumivých vín, kterému vévodí luxusní ročníková Franciacorta Satèn. Chcete poznat i další zajímavá italská šumivá vína? Máme pro vás Degustační set italských šumivých vín pro radost.

 

 

Ke každému setu šumivých vín vám přiložíme kartu s informacemi o vínech a jejich charakteristikách, a také návod na to, jak je nejlépe servírovat. Snadno tak objevíte kouzlo italských šumivých vín. Přejděte na celou nabídku degustačních setů a vyberte si ten správný pro vás.