Franciacorta, to je italské "šampaňské".
Slyšeli jste už někdy o šumivých vínech Franciacorta? Ještě ne? To je velká chyba! Je to totiž to nejlepší italské šumivé víno.
Vinařská oblast Franciacorta se nachází v srdci Lombardie mezi městem Brescia a jezerem Iseo. Morénový původ dává půdě výjimečnou bohatost na minerály, což se významně odráží ve vysoké kvalitě vín.
Proč ho přirovnávám k šampaňskému? Protože s pravým francouzským šampaňským ze Champagne má mnoho společného, a to zejména způsob výroby, finální tlak v láhvi a používané odrůdy. Jediným rozdílem je lokalita, kde vína vznikají.
Hlavní odrůdy pro výrobu šumivých vín Franciacorta jsou Chardonnay a Pinot Nero, neboli Pinot Noir, u nás známé jako Rulandské modré. Dalšími povolenými odrůdami jsou Pinot bianco (neboli Rulandské bílé) a původní místní odrůda Erbamat, která se v této oblasti pěstuje už po staletí.
Výroba šumivého vína Franciacorta probíhá klasickou šampaňskou metodou (méthode champenoise), tedy druhotným kvašením v lahvi. Druhotné kvašení probíhá dlouhé měsíce, kdy vína leží na kvasinkách minimálně 18 měsíců.
Základními typy šumivých vín Franciacorta jsou Franciacorta , Franciacorta Satèn a Franciacorta Rosé. K tomu může být víno navíc označeno ročníkem (millesimato neboli vintage), což znamená, že hrozny na výrobu vína pocházejí ze stejné sklizně a druhotné kvašení probíhalo minimálně po dobu 30 měsíců. Anebo jako Riserva, kdy druhotné kvašení probíhalo minimálně po dobu 60 měsíců. Každý z těchto typů je pak na základě zbytkového cukru zařazen do kategorií Non Dosato / Natura, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec.
Výsledkem celého procesu jsou delikátní šumivá vína s jemnými bublinkami.
Druhy šumivých vín Franciacorta
Styl | Povolené odrůdy | Doba druhotného kvašení na láhvi | Tlak v láhvi | Dosáž | |
---|---|---|---|---|---|
Franciacorta | Chardonnay, Pinot Nero, Pinot bianco 50% max., Erbamat max. 10% | min. 18 měsíců na kvasinkách | 5 - 6 atmosfér | Non Dosato, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec | |
Franciacorta Satèn*) | Chardonnay min. 50% a/nebo Pinot bianco max. 50% | min. 24 měsíců na kvasinkách | do 5 atmosfér | Brut | |
Franciacorta Rosé | Pinot Nero min. 35%, Chardonnay max. 65% a/nebo Pinot Bianco max. 50% a/nebo Erbamat max 10% | min. 24 měsíců na kvasinkách | 5 - 6 atmosfér | Non Dosato, Extra Brut, Brut, Extra Dry, Sec, Demi-Sec | |
Franciacorta Millesimato | Odrůdy jsou definovány typem vína Franciacorta (tedy Franciacorta, Francicorta Satèn nebo Franciacorta Rosé) | min. 30 měsíců na kvasinkách |
5 - 6 atmosfér, Satèn do 5 atmosfér |
Non Dosato, Extra Brut, Brut, Extra Dry výjimka Satèn: pouze Brut |
|
Franciacorta Riserva | Odrůdy jsou definovány typem vína Franciacorta (tedy Franciacorta, Francicorta Satèn nebo Franciacorta Rosé) | min. 60 měsíců na kvasinkách |
5 - 6 atmosfér, Satèn do 5 atmosfér |
Non Dosato, Extra Brut, Brut výjimka Satèn: pouze Brut |
*) Franciacorta Satèn je speciální typ Franciacorty, který vznikl na základě typu Franciacorta Brut. Jeho hlavní charakteristikou je, že smí být vyráběn pouze z bílých odrůd, (tzv. blanc de blanc) a maximální tlak v láhvi může být 5 atmosfér.
Jak se vyrábí šumivé víno Franciacorta
Sběr hroznů probíhá výhradně ručně v druhé polovině srpna a první polovině září.
- Jemné lisování celých hroznů.
- Primární kvašení (fermentace), při kterém je vyrobeno základní víno.
- Lahvování, přidání tirážního likéru a uzavření láhve korunkovým uzávěrem (pivní zátka).
- Druhotná fermentace, kdy víno zraje na kvasinkách a v láhvi narůstá tlak. V této fázi jsou láhve uloženy v horizontální poloze.
- Setřásání kalů. Láhve jsou umístěny do speciálních stojanů (tzv. Pupitres) a denně otáčeny o 1/8 otáčky, aby se sedimenty usadily v hrdle láhve.
- Zchlazení. Láhve jsou otočeny hrdlem dolů a ponořeny do chladicí tekutiny.
- Odstřelení kalů. Korunkový uzávěr se odstraní a zmrazený sediment je vystřelen z láhve.
- Dosáž. Doplnění dosážního, neboli expedičního likéru. Množství cukru přidaného do dosážního likéru určuje zatřídění vína do jednotlivých kategorií dle zbytkového cukru.
- Uzavření láhve korkem a agrafou.
Rozdělení dle zbytkového cukru
Kategorie | zbytkový cukr (dosáž) |
---|---|
Brut Nature / Zero / Pas Dosage / Non Dosato (přírodně tvrdé) | do 3 g/l |
Extra Brut (velmi tvrdé) | do 6 g/l |
Brut (tvrdé) | do 12 g/l |
Extra Dry (velmi suché | 12 - 17 g/l |
Sec / Dry (suché) | 17 - 32 g/l |
Demi Sec (polosuché) | 32 - 50 g/l |
Doux (sladké) | více než 50 g/l |
Něco z historie
Název Franciacorta byl poprvé zaznamenám v roce 1277 jako ‘curtes francae’, tedy francouzské dvory osvobozené od daní.
V roce 1564 vážený agronom Agostino Gallo ve svém díle “Le vinti Giornate dell’agricoltura e dei piaceri della villa” zmiňuje místní odrůdu Erbamat, která je nyní jednou z odrůd schválených pro výrobu vín Franciacorta.
Historie výroby šumivých vín v oblasti Franciacorta sahá do dávné historie. V roce 1570 lékař, rodák z Brescie, Girolamo Conforti, popisuje ve své knize “Libellus de vino mordaci” vína s bublinkami z Franciacorty.
V roce 1961 se díky enologovi Francovi Zilianimu zrodila první láhev vína Franciacorta.
V roce 1967 vína Franciacorta získala chráněné označení DOC a v roce 1995 pak získala nejvyšší známku původu DOCG.

Šumivá vína Franciacorta z vinařství Contadi Castaldi
- Brùt Franciacorta DOCG z odrůd Chardonnay, Pinot Nero a Pinot Bianco, brut, bez uvedení ročníku
- Rosé Franciacorta DOCG z odrůd Chardonnay a Pinot Nero, brut, bez uvedení ročníku
- Satèn Franciacorta DOCG 100% z odrůdy Chardonnay, brut, ročníkové
- Zèro Franciacorta DOCG 100% z odrůdy Chardonnay, non-dosato (neboli natura či zero), ročníkové
- Pinònero Natura Franciacorta DOCG 100% z odrůdy Chardonnay, non-dosato (neboli natura či zero), ročníkové, riserva
Další italská šumivá vína
V Itálii se vyrábí velké množství šumivých a perlivých vín. Určitě budete znát Prosecco, které je nejznámější italské šumivé víno. S víny Franciacorta má společnou pouze zemi původu, tedy Itálii. Prosecco se vyrábí z jiné odrůdy (a to Glera) a jinými metodami, obvykle metodou Charmat, což je druhotné kvašení ve velkých nerezových tancích po dobu pouhých 30 dnů a pak je lahvováno.
Dalšími významnými italskými šumivými víny jsou například Asti Spumante nebo Lambrusco,