Jak správně podávat víno

Koupili jste si špičkové nebo luxusní víno a chcete si ho vychutnat? Víno je velice ušlechtilý nápoj a zaslouží si patřičnou přípravu před samotným podáváním. Bez dobré přípravy vína a jeho správného servisu se připravíte o požitek z vína a i výjimečné víno vám může připadat průměrné a nudné. Správný způsob podávání vína je tedy základem.

Jak na to?

Víno je třeba před samotným podáváním připravit. Samozřejmostí je nachlazení vína na správnou teplotu pro podávání. Přehled doporučených teplot vín uvádíme níže. Zralá vína je dobré před nalitím do sklenice nechat prodýchat. Toho lze dosáhnout dekantací nebo otevřením láhve v předstihu před podáváním vína. 

Ke servisu vín budete potřebovat i vhodné vybavení. Základem je výběr sklenic, které by měly odpovídat typu vína.

Sklenice na víno stejně jako jiné spotřební zboží podléhají módním trendům a obliba typů a tvarů se v čase mění. Ať jsou aktuální trendy jakékoli, vždy je důležité, aby sklenice na víno byla čistá, vyleštěná a nepoškozená. Ideální jsou čiré, hladké sklenice na stopce bez zdobení a brusu, vyrobené z tenkého křišťálového skla. Křišťálové sklo vám nejlépe představí barevné odstíny vína a větší sklenice vám umožní vínem zatočit a nechat lépe rozvinout jeho aromatické tóny. Základními tvary sklenic na víno jsou flétna, tulipán a balón.

Dále budete potřebovat otvírák na víno / vývrtku, nádobu na chlazení bílých a růžových vín, dekantační karafu, nálevku, příručník nebo utěrku.

Doporučené sklenice dle druhu vína

Šumivá vína

Pro podávání šumivých vín je vhodná sklenice typu flétna. Doporučený objem sklenice na šumivé víno je 100 – 250 ml. Sklenice se plní do jedné poloviny, maximálně do tří čtvrtin.

Bílá a růžová vína

Bílá a růžová vína se obvykle podávají ve sklenicích typu tulipán. Doporučený objem sklenice na bílé víno je od 150 - 400 ml. Stejné sklenice lze použít i pro víno růžové. Sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.

Suchá bílá vína, které zrála na dubových sudech typu barrique, lze servírovat ve sklenicích typu balón o objemu 250 - 500 ml. Sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.

Červená vína

Mladá červená vína se servírují ve sklenicích typu tulipán o objemu 250 - 500 ml.

Zralá červená vína se podávají ve sklenicích typu tulipán o objemu 350 - 700 ml

Pro červená vína, která zrála na dubových sudech typu barrique, se hodí sklenice typu balón o objemu 350 - 1000 ml.

Sklenice na červené víno se plní maximálně do jedné třetiny.

Typy sklenic

Dekantace vína

U zralých vín je vhodná dekantace. Dekantace slouží k provzdušnění vína a  odstranění sedimentu. Dekantace se provádí opatrným a plynulým přelitím vína z láhve do připravené dekantační karafy. Pokud nemáte k dispozici dekantační karafu, doporučujeme láhev otevřít minimálně 1 – 2 hodiny před podáváním vína. 

Vína v chladicí nádoběDoporučená teplota pro podávání vín 

 Šumivá vína
4 – 6 °C
 Bílá vína suchá
5 – 7 °C
 Bílá vína sladká
10 – 12 °C
 Růžová vína
7 – 9 °C
 Červená vína mladá
10 – 12 °C
 Červená vína zralá
14 – 16 °C
 Červená vína, která zrála na dubových sudech
15 – 17 °C

Údaje v tabulce ukazují doporučenou teplotu, na kterou by láhev vína měla být nachlazena před podáváním. Teplota se po nalití vína do sklenice zvýší přibližně o 2 °C.

Základní potřeby pro servis vín

  • otvírák na korkový uzávěr, což je například: klasická vývrtka, vývrtka s křidélkovým systémem, someliérský nůž (číšnická vývrtka), elektrická vývrtka, páková vývrtka, lamelová vývrtka pro otvírání archivních vín apod.
  • nádoba s ledem nebo jiná chladicí nádoba pro chlazení bílých, růžových a šumivých vín
  • sklenice na víno na stopce
  • dekantační karafa
  • příručník nebo utěrka
  • nálevka 
  • svíčka pro kontrolu sedimentu při dekantaci