Po stopách kvalitního italského vína z oblasti Toskánska

Degustační set Toskánská eleganceMáte rádi italské víno? Pak jste na správném místě. Toskánsko je jednou z nejkrásnějších a nejbohatších oblastí Itálie, kde se pěstuje a vyrábí víno už od starověku.

Když poprvé navštívíte tuto oblast Itálie, zůstanete bez dechu. Je to jako vstoupit do obrazu, který ožil. Zelené kopce s vinicemi a olivovníky, starobylé vesnice a zámky na kopcích, cesty lemované majestátnými cypřiši či piniemi, modrá obloha a slunce. Je to region umění, kde můžete obdivovat nádherné stavby a umělecká díla vrcholné renesance nebo zažít atmosféru středověku. Toskánsko je také proslulé svou gastronomií. Vynikající toskánské speciality z místních surovin si můžete vychutnat za doprovodu těch nejlepších toskánských vín. 

Zní to jako sen? Není to sen. Je to realita, kterou vám chceme přiblížit naší speciální nabídkou. Proto jsme pro vás připravili několik degustačních setů toskánských vín, které si můžete objednat a vychutnat v pohodlí svého domova. Vydejte se proto spolu s námi po vinicích a vinařstvích z této oblasti a ochutnejte nejlepší toskánská vína. V každém setu najdete typická vína z různých částí Toskánska, která vám představí různorodost a bohatství místních vinařství. 

Zastavení první: Vernaccia di San Gimignano DOCG, slavné bílé víno uprostřed záplavy vín červených

San-Gimignano-webNaší první zastávkou je Vernaccia di San Gimignano DOCG, slavné italské bílé víno, které tvoří malý ostrov uprostřed červeného moře toskánských vín. Vernaccia di San Gimignano je kvalitní bílé víno s duší, které se pěstuje na vinicích kolem středověkého městečka San Gimignano, známého jako „Manhattan středověku“ pro své impozantní věže. Toto luxusní bílé víno má dlouhou a bohatou tradici, která sahá až do 13. století, kdy bylo oblíbené a oceňované pro svou kvalitu a osobitost. O jeho slávě svědčí i zmínky v dílech slavných italských autorů jako je Giovanni Boccaccio nebo Dante.

Vernaccia di San Gimignano DOCG se vyznačuje světlou slámovou barvou, jemnou a dlouho přetrvávající vůní, ve které se mísí tóny květin, citrusů, medu a minerálů. V chuti je suché, svěží, harmonické a komplexní, s jemnou hořkostí na konci. Je to víno s dobrým potenciálem pro archivaci, která může dosahovat i 10 let nebo více.

Vernaccia di San Gimignano DOCG je vysoce kvalitní víno, které vás okouzlí a překvapí. Je to víno, které vám otevře dveře do Toskánska a jeho kouzel.

 

Zastavení druhé: centrální Toskánsko, kolébka luxusních červených vín z původní toskánské odrůdy Sangiovese

Toskánské Montepulciano - vinice s odrůdou SangioveseMáte rádi plná a elegantní červená vína s dlouhou historií a prestiží? Pak je pro vás centrální Toskánsko rájem na zemi. Tato oblast je domovem nejslavnějších a nejkvalitnějších červených vín z původní toskánské odrůdy Sangiovese. Mezi nimi se vynořují dvě hvězdy:  Vino Nobile di Montepulciano a Brunello di Montalcino. Tyto dva skvosty pocházejí ze středověkých měst na kopcích nad údolím řeky Orcia: Montepulciana a Montalcina. Ty jsou chráněny hradbami a pevnostmi, které svědčí o jejich bohaté historii. Jsou také součástí oblasti Val d’Orcia, která je od roku 2004 na seznamu světového dědictví UNESCO pro svou neopakovatelnou krásu a harmonii krajiny.

Vino Nobile di Montepulciano DOCG je italské červené  víno s dlouhou tradicí a prestiží, má silný charakter a osobnost. Je to plné, elegantní a komplexní víno, které má rubínovou barvu, ovocnou a kořenitou vůni a harmonickou a sametovou chuť. Je to kvalitní červené víno pro dlouhou archivaci, která může dosahovat i 20 let nebo více.

Rosso di Montepulciano DOC je víno s mladistvým duchem a svěžestí, které je ideálním společníkem každodenního stolu. Je to měkké, ovocné a květinové víno, které má jasnou rubínovou barvu, příjemnou vůni a lehkou chuť.

Zastavení třetí: Supertoskánská vína, moderní pojetí toskánského vinařství

Supertoskánská vína v degustačním setu Luxusních toskánských vínPokud jste zvědaví na to, jak se toskánské vinařství vyvíjelo v posledních desetiletích, pak byste neměli vynechat supertoskánská vína. Supertoskánská vína jsou speciální kategorií pro italská červená vína z Toskánska a vyznačují se vysokou kvalitou, originalitou a prestiží. Tato vysoce kvalitní vína se liší od tradičních toskánských vín, jako jsou Chianti, Brunello di Montalcino nebo Vino Nobile di Montepulciano tím, že nepodléhají přísným pravidlům označení původu DOC nebo DOCG, ale mají volnější označení IGT. To umožňuje používat jiné odrůdy a styl výroby a podporovat osobní tvorbu a kreativitu vinařů.

Historie supertoskánských vín sahá do 60. a 70. let 20. století, kdy vinaři z Toskánska kolem městečka Bolgheri začali experimentovat s odrůdami, jako jsou Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah nebo Cabernet Franc, které nebyly původem z Itálie, ale z Francie. Vinaři také začali používat nové dřevěné sudy pro zrání vína, což mu dodalo více aroma, barvy a těla. Tyto experimenty vedly k vytvoření nových typů vín, která neměla žádné oficiální označení, ale měla velmi vysokou kvalitu a dosáhla na prestižní ocenění na mezinárodní úrovni. 

Od té doby se supertoskánská vína stala velmi populárními a žádanými po celém světě. Supertoskánská vína se vyznačují vlastnostmi, jako jsou plnost, elegance, komplexnost a dlouhověkost. Jsou to vína s velkým potenciálem pro archivaci, které může dosahovat i 50 let nebo více. Navíc ukazují různé tváře a osobnosti Toskánska a zaslouží si být objevena a oceněna.

Zastavení čtvrté: Vermentino – bílé víno z  toskánského pobřeží

Sklizeň Vermentina v ToskánskuChcete si dopřát něco lehkého a osvěžujícího? Pak je pro vás  ideálním vínem Vermentino. Toto bílé víno má velmi dlouhou historii a tradici  v Toskánsku, zejména na toskánském pobřeží. Jeho historie sahá až do dob Etrusků, kteří ho pěstovali a pili už před více než 2500 lety. Také Elisa Bonaparte, sestra Napoleona podporovala výrobu bílého vína z odrůdy Vermentino. 

Toskánské Vermentino je vynikající volbou pro ty, kteří hledají svěží bílé víno s osobitým charakterem a vysokou kvalitou. Silný vliv mořského klimatu mu dodává svěžest, minerálnost a jemnou slanost. Vermentino nabízí širokou škálu aromat a chutí, od bílého ovoce po středomořské byliny. Je to ideální společník pro letní stolování, protože se skvěle hodí k mořským plodům, rybám, salátům nebo těstovinám s pestem. 

Jaké degustační sety nabízíme?

Degustační sada Toskánsko na začátekChcete zažít Toskánsko na vlastní kůži? Nemusíte cestovat daleko, protože my vám ho dovezeme přímo k vám domů. Stačí si objednat svůj degustační set toskánských vín. Toskánská vína pro vaši degustaci jsme připravili do třech setů vždy po šesti lahvích. Pro běžnou konzumaci doporučujeme začít setem Toskánsko na začátek, ve kterém najdete například zmiňované bílé Vermentino. Pro zvláštní příležitosti sáhněte po setu Toskánská elegance, kde vás okouzlí například Rosso di Montepulciano DOC. Hledáte vhodný dárek nebo se chcete odměnit? Pak určitě sáhněte po setu Luxusních toskánských vín

Ke každému setu od nás dostanete kartu s informacemi o víně a jeho charakteristikách, a také tipy na to, jak ho nejlépe servírovat. Uvidíte, že se vám otevře nový svět chutí, vůní a emocí.