Primitivo, oblíbené víno z jihu Itálie

Primitivo není primitivní, nýbrž první

Odrůda PrimitivoPrimitivo je modrá odrůda révy vinné pěstovaná zejména v jihoitalské Apulii. Název tato odrůda získala od slova "primo", což znamená první, protože dozrává velice časně. Řadí se mezi odrůdy, které se sklízejí již ve druhé polovině srpna.  Stejný název pak nesou i vína, která se v tomto regionu vyrábějí, a to Primitivo Salento IGT a Primitivo di Manduria DOC.

Původ odrůdy Primitivo je ovšem z chorvatské Dalmácie, kde byla již roku 1518 známá pod názvem Tribidrag. Dnes je již téměř zapomenuta. I v chorvatštině se název odkazuje na ranost odrůdy, protože Tribidrag znamená ranné ovoce.

Mimo Itálii je odrůda Primitivo velmi rozšířena také v USA, kde se v Kalifornii pěstuje pod názvem Zinfandel. To, že jsou Primitivo a Zinfandel identické odrůdy, potvrdily v roce 1994 analýzy DNA .

Primitivo-set-webPrimitivo z italského poloostrova Salento

Vína z odrůdy Primitivo získávají na stále větší oblibě, zejména pro jejich intenzivní vůni a velice silnou a plnou chuť. Typickými znaky vín z odrůdy Primitivo je sytě rubínová barva a ovocná vůně připomínající švestky, višně, někdy i jahody. S postupným zráním vína se přidávají tóny květinové a kořenité, nádech tabáku, lékořice nebo skořice. Odrůda Primitivo se v Itálii pěstuje zejména na jihu, na poloostrově Salento, který bývá popisován jako podpatek italské boty.  Vína jsou vyráběna pod známkou původu Primitivo Salento IGT a ta nejlepší pak s pečetí kvality Primitivo di Manduria DOC.

Primitivo di Manduria DOC

Manduria je vinařská oblast na jihu Itálie, na poloostrově Salento v provincii Taranto, kde je mírné klima s dlouhými a teplými léty a mírnými zimami s nízkým množstvím srážek. V tomto klimatu s vápencovou a jílovitou půdou se odrůdě Primitivo mimořádně daří. Víno Primitivo di Manduria DOC se vyznačuje fialovo-červenou barvou, která u zralých vín přechází do oranžové. Vůně je jemná a komplexní, chuť suchá, plná, harmonická a sametová.

Vína Primitivo Salento IGT Santa Barbara, Capirussu Primitivo Salento IGT a Primitivo di Manduria DOC z vinařství Santa Barbara můžete zakoupit samostatně nebo ve zvýhodněném degustačním setu Primitivo.