Kód: DE42006 | Značka: Vinařství Demarie

Luigi Rosato

399 Kč
Vyprodáno

Vino Frizzante Rosato Pét-Nat

Složení:  Arneis, Nebbiolo

Vůně: pomeranč, mandarinka, červené plody, čerstvý chléb

Chuť: živá a svěží s jemnými bublinkami, květiny, citrusy a chlebová kůrka

Barva: světlá lososově růžová s oranžovými odlesky

Kategorie: Šumivá vína
Oblast původu: Piemont
Odrůdové složení: Arneis, Nebbiolo
Položka byla vyprodána…

Luigi Rosato je víno  s jemnými bublinkami, sympatické a energické, vyrobené metodou Pét-Nat, což je zkrácená verze pojmu Pétillant Naturelle, tedy přírodně šumivé. Někdy se této metodě říká Metodo Ancestrale, protože tato metoda vinifikace je velice starobylá. Výroba je podobná klasické šampaňské metodě (méthode champenoise) s tím rozdílem, že metoda Pét-Nat je založena na jediné fermentaci. Víno se lahvuje během alkoholické fermentace, kdy ještě není spotřebován všechen cukr obsažený v hroznech. Tímto způsobem se CO2 začíná vytvářet v lahvi po skončení fermentace a bublinky v lahvi již zůstanou zachovány.

Vůně připomíná pomerančové květy, mandarinkovou kůru, čerstvý chléb a bílé květy. Chuť je živá a svěží s jemnými a delikátními bublinkami a s tóny květinovými a příjemně citrusovými a s nádechem chlebové kůrky.

Sediment na dně láhve je přirozenou součástí tohoto typu vína. Většina šumivých vín totiž prochází procesem pročištění (=dégorgement), při němž se z vína odstraňují zbytky kvasinek. V případě vína Luigi usazené kvasinky naopak přirozeně víno chrání a poskytují mu více vůní a chutí. 

Pokud nechcete, aby se sediment dostal do Vaší skleničky, chlaďte víno ve svislé poloze tak, aby se všechny částečky usadily na dně láhve a víno ve Vaší skleničce zůstalo čisté. Pokud máte rádi sediment, pak před otevřením láhev opatrně otočte hrdlem dolů, aby se usazeniny rozptýlily po celé láhvi.

Doporučená teplota pro servírování: 8-10°C

Párování s pokrmy:  tučná nebo slaná jídla, jako jsou solené brambůrky. Asijská jídla, hamburger nebo smažená ryba a hranolky (fish and chips). 

Alk. 13,5% obj.

Objem: 750 ml 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Vinobraní ve vinařství DemarieTři generace vinařů.

Rodinné vinařství Demarie se nachází ve obci Vezza d'Alba, v srdci regionu Roero v italském Piemontu. Tento malý ráj je tvořen kopci a vinicemi, krajinou, kde se střídají prudké svahy se svahy mírnými.  Vinařství založil dědeček Bartolomeo a rodina již po tři generace hospodaří na 20 hektarech sluncem zalitých vinic. Výroba vína je kombinací těžké práce, znalostí, zkušeností a opravdové vášně a lásky.

Historie vinařství začala stejně jako u jiných: byl tu muž, který dokázal rozpoznat potenciál teritoria a který se rozhodl to sdílet přes víno. Tímto mužem byl dědeček Bartolomeo, zakladatel vinařství Demarie. Bartolomeo se rozhodl investovat do vinohradu. První výsledky na sebe nenechaly čekat a do chodu vinařství se zapojil jeho syn Giovanni. Vinařství se dále rozrůstá na základech, které založil dědeček, a vinařství nyní vedou bratři Aldo a Paolo.  

Vinařství DemarieSvatyně vína, kde kouzlo získává formu.

Vinařství vyrábí vína pouze z vlastních, ručně sbíraných hroznů a tím garantuje vysokou kvalitu. Kombinace jemného lisování, fermentace za řízené teploty a zrání vín v pečlivě zvolených dřevěných sudech vylepšuje přírodní charakter hroznů a zachovává plné aroma. 

Vinařství se tudíž stalo místem inovací a zhodnocení toho, co je naučila léta zkušeností a tradičních postupů. Ve sklepě vína procházejí přerodem z moštu na výsledný produkt, zde zhmotňují se rodinné ideály a zhodnocuje těžká práce na vinici. 

Vinařství se orientuje na pěstování původních odrůd jako je Arneis, Dolcetto, Barbera a především Nebbiolo, které je základem velkých a slavných piemontských vín Barbaresco DOCG a Barolo DOCG.