Kód: DE42005 | Značka: Vinařství Demarie

Luigi Bianco

399 Kč
Vyprodáno

Víno Frizzante Bianco Pét-Nat

Složení: 100% Arneis

Vůně: pomeranč, mandarinka, chléb, bílé květy 

Chuť: živá a svěží, květiny, citrusy a chlebová kůrka

Barva: zářivá slámově žlutá se zelenkavými odlesky

Kategorie: Šumivá vína
Oblast původu: Piemont
Odrůdové složení: Arneis
Položka byla vyprodána…

Luigi je hravé, úchvatné a neodolatelné víno, s jemnými bublinkami a silným aroma, získaným z hroznů odrůdy Arneis. Víno je pojmenované po dědečkovi, který byl, stejně jako toto víno, energický a plný života.

Vůně připomíná pomerančové květy, mandarinkovou kůru, čerstvý chléb a bílé květy. Chuť je živá a svěží s jemnými a delikátními bublinkami a s tóny květinovými a příjemně citrusovými a s nádechem chlebové kůrky.

Spontánní vinifikace s původními kvasinkami probíhá v nerezových tancích. Víno se lahvuje před dokončením procesu fermentace, kdy víno přirozeně začíná perlit.

Sediment na dně láhve je přirozenou součástí tohoto typu vína. Většina šumivých vín totiž prochází procesem pročištění (=dégorgement), při němž se z vína odstraňují zbytky kvasinek. V případě vína Luigi usazené kvasinky naopak přirozeně víno chrání a poskytují mu více vůní a chutí. Tento styl je známý jako "Pét-Nat" (petnat), což je zkratkou z "Pétillant Naturel", tedy přirozeně perlící víno. Tomuto způsobu výroby vín se také říká "Méthode Ancestrale" (= starobylá metoda).

Pokud nechcete, aby se sediment dostal do Vaší skleničky, chlaďte víno ve svislé poloze tak, aby se všechny částečky usadily na dně láhve a víno ve Vaší skleničce zůstalo čisté. Pokud máte rádi sediment, pak před otevřením láhev opatrně otočte hrdlem dolů, aby se usazeniny rozptýlily po celé láhvi.

Doporučená teplota pro servírování: 8-10°C

Párování s pokrmy: Nebojte se experimentovat! Toto víno lze skvěle a hravě párovat k rozličným jídlům. Dobře se hodí k pokrmům jako jsou hamburgery nebo smažená ryba s bramborovými hranolky, a také k tučným a slaným jídlům, jako jsou solené brambůrky.

Toto zajímavé víno jsou součástí výhodného degustačního setu Degustační kolekce Piemont TOP

Alk. 13,0% obj.

Objem: 750 ml 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat články. Prosím přihlaste se nebo registrujte.

Nevyplňujte toto pole:

Vinobraní ve vinařství DemarieTři generace vinařů.

Rodinné vinařství Demarie se nachází ve obci Vezza d'Alba, v srdci regionu Roero v italském Piemontu. Tento malý ráj je tvořen kopci a vinicemi, krajinou, kde se střídají prudké svahy se svahy mírnými.  Vinařství založil dědeček Bartolomeo a rodina již po tři generace hospodaří na 20 hektarech sluncem zalitých vinic. Výroba vína je kombinací těžké práce, znalostí, zkušeností a opravdové vášně a lásky.

Historie vinařství začala stejně jako u jiných: byl tu muž, který dokázal rozpoznat potenciál teritoria a který se rozhodl to sdílet přes víno. Tímto mužem byl dědeček Bartolomeo, zakladatel vinařství Demarie. Bartolomeo se rozhodl investovat do vinohradu. První výsledky na sebe nenechaly čekat a do chodu vinařství se zapojil jeho syn Giovanni. Vinařství se dále rozrůstá na základech, které založil dědeček, a vinařství nyní vedou bratři Aldo a Paolo.  

Vinařství DemarieSvatyně vína, kde kouzlo získává formu.

Vinařství vyrábí vína pouze z vlastních, ručně sbíraných hroznů a tím garantuje vysokou kvalitu. Kombinace jemného lisování, fermentace za řízené teploty a zrání vín v pečlivě zvolených dřevěných sudech vylepšuje přírodní charakter hroznů a zachovává plné aroma. 

Vinařství se tudíž stalo místem inovací a zhodnocení toho, co je naučila léta zkušeností a tradičních postupů. Ve sklepě vína procházejí přerodem z moštu na výsledný produkt, zde zhmotňují se rodinné ideály a zhodnocuje těžká práce na vinici. 

Vinařství se orientuje na pěstování původních odrůd jako je Arneis, Dolcetto, Barbera a především Nebbiolo, které je základem velkých a slavných piemontských vín Barbaresco DOCG a Barolo DOCG.