Jaké víno ke svatomartinské huse?

Blíží se svátek sv. Martina a s ním i tradiční husí pečínka.

Jaké víno k této příležitosti vybrat?

K tučnému husímu masu se výborně hodí středně plná bílá vína nebo plně vyzrálá bílá vína. Vhodná jsou i bílá, která zrála v dubových sudech typu barrique. My k huse doporučujeme bílá vína ze staré toskánské odrůdy Vernaccia di San Gimignano. Toto slavné bílé víno bylo již ve 13. století servírováno na stoly králů, papežů a bohatých obchodníků. Jeho kvality vychvaloval například italský renezanční básník a spisovatel Giovanni Boccaccio ve svém Dekameronu, kde se  víno Vernaccia propojuje právě s husou.

V místě zvaném Bengodi, tam, kde se réva váže klobáskami a kde bylo lze výhodně pořídit husu i s housetem za kačku… tekl proud vína Vernaccia, toho nejlepšího, jaké kdo kdy pil a ve kterém není ani kapka vody.

"In una contrada che si chiamava bengodi, nella quale si legano le vigne con le salsicce e avevasi un’oca a denaio e un papero giunta… correva un fiumicel di Vernaccia, della migliore che mai si bevve, senza avervi dentro gocciola d’acqua."

  

Isola bianca Vernaccia di San GimignanoIsola Bianca Vernaccia di San Gimignano DOCG 

Vyvážené, elegantní a dobře pitelné víno vyroběné 100%  z odrůdy Vernaccia s tóny ovocnými a minerálními. Na patře vás osloví  příjemnou a komplexní chutí, ve které se střídají květinové a citrusové tóny. Mandlová dochuť dává vínu nepatrně hořký závěr. Víno vyzrává několik měsíců výhradně v nerezových tancích.
 
 

Terre diTufiTerre di Tufi Toscana IGT  

Elegantní a okouzlující bílé víno Terre di Tufi. Pro svou výjimečnou kvalitu a vlastnosti je odjakživa známé jako „bílé Supertoskánské“. Okouzlí  intenzivní a vytrvalou vůní a příjemnou, komplexní a vyváženou chutí.  Ovocné tóny se harmonicky prolínají s tóny lehce vypáleného dřeva. Víno je silné, tělnaté a zároveň delikátní a je chloubou vinařství Teruzzi. Víno zraje téměř rok částečně v nerezových tancích a částečně v dubových sudech typu barrique.  Pak se obě části spojí a další půl rok zrají v nerezových tancích a poté se lahvují.