Recept topinamburový krém s bílým vínem Agata

Po dvou složitějších receptech s červeným vínem máme pro vás rychlý a jednoduchý recept na topinamburový krém.  

 

topinamburovy-krem-surovinyBudete potřebovat:

  • topinambury asi 0,5 kg
  • 1 cibuli
  • máslo
  • smetanu
  • kardamom
  • černý pepř
  • sůl
  • anglickou slaninu
  • vývar zeleninový nebo drůbeží (1 l)
  • bílé víno Agata z vinařství Benazzoli

topinamburovy-kremJak na to?

Topinambury očistěte. Můžete je oškrábat, ale stačí je očistit kartáčkem, protože pak krém získá oříškovou chuť. Nakrájejte je na kostičky.

Nakrájenou cibuli osmažte na másle. Přidejte topinambury a osolte a okořeňte tlučeným kardamomem a čerstvě mletým pepřem. Lehce opečte a pak zalijte  bílým vínem (asi 1 dl).  Přiveďte k varu a vařte asi 1 minutu, aby se odpařil alkohol. Pak přilejte vývar. Nechte dusit, až budou topinambury měkké. Pak vše rozmixujte ponorným mixérem. Chvíli povařte a na závěr zjemněte smetanou.

Krém servírujte s kostičkami opečené slaniny a podáváme s opečenou bagetou.