Poradna someliéra

Doporučená teplota pro podávání vín

 Šumivá vína

4–6 °C

 Bílá vína suchá

5–7 °C

 Bílá vína sladká

10–12 °C

 Růžová vína

7–9 °C

 Červená vína mladá

10–12 °C

 Červená vína zralá

14–16 °C

 Červená vína, která zrála na dubových sudech

15–17 °C

Údaje v tabulce ukazují doporučenou teplotu, na kterou by láhev vína měla být nachlazena před podáváním. Teplota se po nalití vína do sklenice zvýší přibližně o 2 °C.

Archivace

Pro dlouhodobé uložení doporučujeme tmavé prostředí, bez vibrací, se stálou teplota kolem 12 °C a stálou vlhkostí kolem 65 %.

Dekantace

U zralých vín je vhodná dekantace. Pokud není k dispozici dekantační karafa, doporučujeme láhev otevřít minimálně 1 – 2 hodiny před podáváním vína.

Typy sklenic na víno

Šumivá vína

Pro podávání šumivých vín je vhodná sklenice typu flétna. Doporučený objem sklenice 100 – 250 ml. Sklenice se plní do jedné poloviny, maximálně tří čtvrtin.

Bílá a růžová vína

Bílá a růžová vína se obvykle podávají ve sklenicích typu tulipán. Doporučený objem sklenice od 150-400 ml. Sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.

Pro suchá bílá vína burgundského typu, typicky vína z odrůdy Chardonnay, které zrála na dubových sudech typu barrique, doporučujeme sklenice typu balón o objemu 250-500 ml. Sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.

Červená vína

Mladá červená vína se servírují ve sklenicích typu tulipán o objemu 250-500 ml.

Zralá červená vína se podávají ve sklenicích typu tulipán o objemu 350-700 ml

Pro červená vína burgundského typu, zejména vína z odrůdy Pinot Noir (Rulandské modré), která zrála na dubových sudech typu barrique, se hodí sklenice typu balón o objemu 350-1000 ml.

Pro všechna červená vína platí, že sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení