V termínu od 18.6. do 4.7. 2022 bude provoz e-shopu Italvino omezen a může docházet k menšímu zpoždění v doručování. V tomto období prosím využívejte dopravu kurýrem Messenger. 

Recept daněk na červeném víně Belvento Sireno s karlovarským knedlíkem a restovanou kořenovou zeleninou

Často se nás ptáte, jak párovat jídlo s vínem.  Jednou z nejlepších kombinací je kombinovat víno a pokrm, ve kterém bylo totéž víno použito. Pro inspiraci jsme pro Vám takový recept připravili. Je to dančí kýta na víně Belvento Sireno s karlovarským knedlíkem a restovanou kořenovou zeleninou.

Daněk na červeném víně Belvento Sireno

  • 600 g daňčí kýty nebo plece (bez kosti)
  • 60 g špeku
  • 500 ml červeného vína Belvento Sireno z vinařství Petra
  • 300 g mrkve
  • 150 g petržele (kořen)
  • 150 g celeru
  • 1 větší cibule nebo 2 menší
  • 2 lžíce sádla nebo rostlinného oleje
  • 1 lžíce celého jalovce
  • 1 lžíce celého černého pepře
  • 3 bobkové listy (ideálně čerstvé)
  • 3 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • čerstvě mletý barevný pepř
  • sůl
  • 50 g másla

 

Karlovarský knedlík s perníkem

  • 400 g bílého toustového chleba
  • 50 g perníku na strouhání
  • 250 ml mléka
  • 100 g másla
  • 4 vejce
  • naťová petržel
  • muškátový oříšek
  • sůl

 

Restovaná kořenová zelenina

  • 2 ks mrkve
  • 2 ks petržele
  • 1 lžíce přepuštěného másla
  • sůl

 

Jak na to?

Nejprve si připravte nálev pro naložení masa. Kořenovou zeleninu a polovinu cibule očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte vše do kastrůlku, přidejte kuličky jalovce a černého pepře, bobkový list a rozmarýn a vše zalijte studenou vodou tak, aby bylo vše ponořené. Přiveďte k varu a asi 10 minut vařte. Nechte zchladit a do studeného nálevu přidejte víno. Připravte si maso. Pokud je potřeba, tak jej očistěte a odblaňte. Špek nakrájejte na dlouhé špalíčky a maso jím prošpikujte. Po prošpikování ještě můžete maso převázat kuchyňským provázkem. Maso vložte do nálevu a nechte marinovat 1 - 2 dny v chladu.

Před tepelnou úpravou maso z nálevu vyjměte, osušte, osolte a opepřete čerstvě mletým barevným pepřem. Maso zprudka opečte ze všech stran na sádle nebo na oleji. Přidejte druhou polovinu cibule a orestujte. Orestované maso a cibuli zalijte nálevem, ve kterém se maso marinovalo, a přiveďte k varu. Duste na mírném ohni doměkka. Doba tepelné úpravy 2 - 3 hodiny v závislosti na typu masa a stáří daňka.

Zatímco se maso dusí, připravte si karlovarský knedlík. Toustový chléb nakrájejte na kostičky, přidejte nastrouhaný perník a zalijte vlažným mlékem a rozpuštěným máslem. Žloutky oddělte od bílků a přidejte je ke kostičkám chleba. Bílky osolte a ušlehejte z nich tuhý sníh. Ten zlehka vmíchejte do směsi na knedlíky. Dochuťte mletým muškátovým oříškem, solí a nasekanou čerstvou petrželí. Připravte si potravinářskou fólii, odstřihněte z ní pruh asi 30 cm a na fólii naneste třetinu směsi. Směs do fólie zabalte, vytvarujte do válečku a utužte. Stejným způsobem vytvarujete další 2 knedlíky. Knedlíky vložte do vroucí vody a vařte 20 minut. Uvařené knedlíky vyndejte, nechte chvíli odpočinout a nakrájejte na plátky.

Připravte si restovanou kořenovou zeleninu. Mrkev a petržel očistěte na nakrájejte delší hranolky nebo jiný tvar. Zeleninu orestujte na přepuštěném másle a osolte.

Jakmile je maso měkké, vyjměte je z omáčky a nechte v teple odležet. Omáčku přeceďte a část kořenové zeleniny propasírujte. Omáčku zredukujte asi na třetinu objemu, aby získala hustší konzistenci. Do hotové omáčky vmíchejte studené máslo.

Maso nakrájejte na plátky a můžete začít servírovat.

Servírování

Na nahřátý talíř nalijte trochu omáčky. Na jednu stranu stranu omáčky dejte knedlíky, na druhou stranu plátky masa. Ozdobte restovanou zeleninou.

Podávejte s sklenkou červeného vína Belvento Sireno z vinařství Petra.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení