Poradna someliéra

Doporučená teplota pro podávání vín

 Šumivá vína

4–6 °C

 Bílá vína suchá

5–7 °C

 Bílá vína sladká

10–12 °C

 Růžová vína

7–9 °C

 Červená vína mladá

10–12 °C

 Červená vína zralá

14–16 °C

 Červená vína, která zrála na dubových sudech

15–17 °C

Údaje v tabulce ukazují doporučenou teplotu, na kterou by láhev vína měla být nachlazena před podáváním. Teplota se po nalití vína do sklenice zvýší přibližně o 2 °C.

Archivace

Pro dlouhodobé uložení doporučujeme tmavé prostředí, bez vibrací, se stálou teplota kolem 12 °C a stálou vlhkostí kolem 65 %.

Dekantace

U zralých vín je vhodná dekantace. Pokud není k dispozici dekantační karafa, doporučujeme láhev otevřít minimálně 1 – 2 hodiny před podáváním vína.

Typy sklenic na víno

Šumivá vína

Pro podávání šumivých vín je vhodná sklenice typu flétna. Doporučený objem sklenice 100 – 250 ml. Sklenice se plní do jedné poloviny, maximálně tří čtvrtin.

Bílá a růžová vína

Bílá a růžová vína se obvykle podávají ve sklenicích typu tulipán. Doporučený objem sklenice od 150-400 ml. Sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.

Pro suchá bílá vína burgundského typu, typicky vína z odrůdy Chardonnay, které zrála na dubových sudech typu barrique, doporučujeme sklenice typu balón o objemu 250-500 ml. Sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.

Červená vína

Mladá červená vína se servírují ve sklenicích typu tulipán o objemu 250-500 ml.

Zralá červená vína se podávají ve sklenicích typu tulipán o objemu 350-700 ml

Pro červená vína burgundského typu, zejména vína z odrůdy Pinot Noir (Rulandské modré), která zrála na dubových sudech typu barrique, se hodí sklenice typu balón o objemu 350-1000 ml.

Pro všechna červená vína platí, že sklenice se plní maximálně do jedné třetiny.